Fysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

Vermoeidheid, pijn, niet lekker in je vel zitten, verminderde conditie, actiever willen zijn dan je eigenlijk kan: iedereen die kanker heeft of heeft gehad kan dit herkennen. Er zijn verschillende manieren om deze problemen te benaderen. Oncologiefysiotherapie is er één van. Oncologiefysiotherapie helpt mensen met kanker om beter te bewegen, de conditie zo goed mogelijk vast te houden en daardoor de intensieve medische behandelingen beter te doorstaan. En daardoor ook om je rollen in je gezin, familie, vriendenkring en werk te kunnen blijven vervullen. Dit geldt voor alle stadia van de ziekte en behandelingen. Ook als genezing niet meer mogelijk is.

Heleen is als fysiotherapeut gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Vanuit de praktijk in Ede wordt intensief samengewerkt met andere zorgverleners, met als doel de best mogelijke begeleiding. Heleen is aangesloten bij OncoNet en Stichting Tegenkracht

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte van de hersenen en wordt veroorzaakt door een tekort aan bepaalde stofjes. Hierdoor worden allerlei processen die te maken hebben met informatieoverdracht verhinderd. Dit complexe ziektebeeld veroorzaakt voor de meeste patiënten ernstige beperkingen. De snelheid waarmee de ziekte verergert en de gevolgen voor het dagelijks leven, variëren sterk van patiënt tot patiënt. De precieze oorzaak is niet bekend. Het is belangrijk om flink te blijven bewegen als je Parkinson hebt. Dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen: de spieren blijven sterk, om goed rechtop te kunnen blijven lopen en opstaan van de stoel en uit bed. Complexe bewegingen blijven mogelijk, zo als handvaardigheden en omdraaien in bed. De balans blijft goed zodat vallen kan worden voorkomen

Meer bewegen heeft ook andere voordelen. Het beïnvloedt de hersenen op een positieve manier door het vrijmaken van bepaalde stoffen die het zelf herstellend vermogen, de neuroplasticiteit, van de hersenen stimuleren. Daarnaast beschermen deze stoffen tegen verdere afbraak van zenuwcellen. Ook wordt de doorbloeding van de hersenen beter als door bewegen de doorbloeding van het hele lichaam beter wordt. Cognitieve problemen kunnen daardoor verminderen.

Andere voordelen van meer bewegen zijn: verminderen van obstipatie, verkleinen van de kans op depressie, verbeteren van de slaap, verminderen van vermoeidheid

Heleen is aangesloten bij ParkinsonNet en als vrijwilliger verbonden aan de Parkinson Vereniging

Hart, vaten en longen

Aandoeningen van hart, vaten en longen hebben een ding gemeen: een gezonde leefstijl en veel bewegen helpt.  Maar bewegen is lastig, eng, pijnlijk, benauwd. Hoe moet je dan meer gaan bewegen? En een gezonde leefstijl is toch niet vol te houden? Heleen is aangesloten bij Chronisch ZorgNet en kan u hierbij goed op weg helpen met specialistische kennis en ervaring.

Verwijzing voor hartrevalidatie en gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen gebeurt via de specialist in het ziekenhuis. Het is niet mogelijk voor de ze aandoeningen zonder verwijzing naar de fysiotherapeut te gaan.

Duizeligheid

Draaiduizeligheid, waarbij je het gevoel hebt dat alles om je heen draait of waarbij je zelf draait, is een angstaanjagende ervaring. Vooral als deze aanvallen vaker voorkomen. Duizeligheid komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ook bij het ouder worden, treedt duizeligheid frequenter op. Helaas wordt er in een groot deel van de gevallen geen oorzaak vastgesteld. Aanvallen van draaiduizeligheid veroorzaken angst en onzekerheid. De kwaliteit van leven gaat daarbij sterk achteruit.

Vestibulaire revalidatie is een behandeling die bestaat uit oefeningen voor de ogen, het hoofd en het hele lichaam. Het doel is om het compensatiemechanisme van het evenwichtsorgaan te stimuleren en u te leren om beter met de klachten om te gaan en te leven. Uit onderzoeken blijkt dat vestibulaire revalidatie betere resultaten heeft dan medicijnen of algemene oefeningen. Ongeacht de onderliggende oorzaak van de duizeligheid en zelfs bij de ziekte van Ménière in het chronische stadium. Vestibulaire revalidatie is een veilige en effectieve behandeling van duizeligheidsklachten.

https://www.kenniscentrumduizeligheid.nl/kenniscentrum-duizeligheid/Duizeligheidsnet

Herstel van Covid-19

De fysiotherapeut kan helpen om de gevolgen van Covid-19 te boven te komen. Zowel wanneer er sprake is van de milde vorm als na opname op de IC. Voorwaarde is dat de fysiotherapeut goed bekend is met longrevalidatie, revalidatie na IC-opname en aanvullende cursussen heeft gevolgd over het complexe herstel na Covid-19. Er is nog steeds veel onbekend over de lgevolgen van een Covid-19-infectie, vooral op de langere termijn. Hoe meer patiënten er komen, deze te meer leren we en des te preciezer kunnen we behandelen en coachen.

Naast schade aan de longen kampen mensen na Copvid-19 met veel andere problemen. Herstel is mede daardoor een lange weg. Het is belangrijk dat de opbouw van activiteiten geleidelijk plaatsvindt en er goed gelet wordt op tekenen van overbelasting. Een terugval is in deze periode niet ongewoon want het beloop van het herstel is grillig en onvoorspelbaar.

Tijdens de training zal regelmatig uw zuurstof en uw hartslag worden gemeten en zal er gevraagd worden de inspanning en eventuele kortademigheid een cijfer te geven.

https://www.chronischzorgnet.nl/aandoeningen/post-covid/

Top