Oncologiefysiotherapie in Ede

Over oncologiefysiotherapie

Vermoeidheid, pijn, niet lekker in je vel zitten, verminderde conditie, actiever willen zijn dan je eigenlijk kan: iedereen die kanker heeft of heeft gehad kan dit herkennen. Er zijn verschillende manieren om dit soort problemen te benaderen. Oncologiefysiotherapie is er één van.

Oncologiefysiotherapie helpt mensen met kanker om beter te bewegen. In alle stadia van ziekte en behandelingen. In mijn gespecialiseerde praktijk in Ede bied ik deze zorg aan veel mensen.

Diagnose kanker

De diagnose kanker betekent tegenwoordig niet meer automatisch dat je leven voorbij is. Voor steeds meer vormen van kanker is genezing mogelijk en de vijfjaarsoverleving is de afgelopen decennia spectaculair gestegen. Dat betekent echter niet dat de diagnose kanker je leven niet ingrijpend verandert. Van het ene op het andere moment ben je patiënt en kom je terecht in een achtbaan van ziekenhuisbezoeken, gesprekken met artsen en verpleegkundigen en ingrijpende behandelingen. Probeer daarbij maar overeind te blijven als je je ziek voelt, als je bang bent en niet weet hoe de toekomst eruit zal zien.

Gevolgen van kanker beperken

De schade ten gevolge van de behandelingen die de kanker bestrijden kan aanzienlijk zijn. Zowel op lichamelijk vlak:

 • pijn
 • vermoeidheid,
 • verlies van conditie
 • kracht en vitaliteit, problemen met beweeglijkheid

Als op sociaal vlak:

 • verandering van je rol als partner
 • als werker
 • als ouder
 • als kind

 Als op mentaal vlak:

 • depressie
 • angst
 • slaapproblemen
 • chemobrein

De behandelingen zijn gericht op genezing, maar soms is dat niet mogelijk of niet succesvol. Dan is er palliatieve zorg. Dit richt zicht op het onder controle houden van de symptomen en de kwaliteit van leven te vergroten.

Omgaan met de kanker

Omgaan met of herstellen van kanker vraagt veel levenskunst. Levenskunst gaat over overeind blijven in een onstuimige tijd, omgaan met succes en tegenslag en een goed leven leiden met zorg voor jezelf. Allemaal platitudes, maar waar het op neerkomt is het hervinden van je veerkracht, zodat je in staat bent je leven weer vorm te geven zoals jij dat graag wil. Vaak zijn mensen prima in staat om na afloop van de behandelingen hun leven weer op te pakken.  Soms heb je daar hulp bij nodig.

Gevolgen van kanker beperken
 • Verbeteren van je conditie door een gericht trainings- of beweegprogramma na afloop van de behandelingen. Voor een sneller herstel van fitheid en spierkracht zodat je je dagelijkse activiteiten kan hervatten
 • Zo goed mogelijk behouden van je conditie tijdens bijvoorbeeld chemotherapie en bestraling, waardoor je de behandeling ook beter verdraagt en vol kan houden. Je hebt dan bijvoorbeeld minder kans op misselijkheid en je kan na de chemo weer sneller aan het werk
 • Begeleiding bij vermoeidheid: herstel van de behandelingen kost tijd. Soms ga je te snel, soms doe je te weinig. Het vinden van de balans kan lastig zijn
 • Oedeemtherapie om zwelling door het verwijderen van lymfeknopen of ten gevolge van bestraling te verminderen (zie elders op de site)
 • Littekens, ten gevolge van operaties maar ook na bestraling kunnen littekens de beweeglijkheid nadelig beïnvloeden. Door gerichte massage, fascietherapie, tapen en oefeningen kunnen deze beperkingen verholpen worden
Misverstanden over oncologische revalidatie

Oncologiefysiotherapie en oncologische revalidatie zijn termen die door elkaar heen worden gebruikt en tot verwarring leiden. Oncologische revalidatie is “multidisciplinaire zorg gericht is op het volhouden en herstel van de behandelingen voor kanker” (Zorginstituut Nederland ZIN). Er zijn dus meerdere zorgverleners betrokken om de verschillende problemen en hulpvragen zo effectief mogelijk te behandelen. Daarnaast is er de medisch-specialistische revalidatie bij oncologie. Deze revalidatievorm vindt plaats onder leiding van een revalidatiearts, meestal in een revalidatiecentrum. Bij beide revalidatievormen neemt het bewegen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut een belangrijke plaats in.

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Vanuit de praktijk in Ede werk ik hierbij altijd intensief samen met andere zorgverleners, met als doel de best mogelijke oncologische revalidatie.

Ik ben aangesloten bij OncoNet en Stichting Tegenkracht

Referenties

Prettige en persoonlijke manier van behandelen

Weet veel, kan mij zo nodig een oppepper geven

Deskundige behandelingen in een ontspannen sfeer

Professionele vakvrouw die weet waar ze over praat

Top