pijn

Pijn

Pijn is een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets mis is en is dus belangrijk voor het behoud van gezond weefsel bij iedereen die een normaal leven leidt. De afwezigheid van pijn (bijvoorbeeld als gevolg van lepra) kan leiden tot blijvende schade van lichaamsdelen omdat niet adequaat wordt gereageerd op (dreigende) beschadigingen, bijvoorbeeld aan een hand die niet wordt teruggetrokken als een kokende pan wordt aangeraakt. Ook het onderdrukken van pijn kan een dergelijk effect hebben.

Maar pijn heeft ook een psychische en sociale dimensie. Iedereen ervaart pijn anders. Pijnbeleving is sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: de achtergrond van de pijn, spanning, angst, sociaal-culturele factoren en biologische verschillen tussen mensen.

Dat maakt het behandelen van pijn een echte uitdaging, waarbij de fysiotherapeut alle factoren die van belang zijn bij de pijnbeleving moet laten meewegen. Het is duidelijk dat er geen algemene pijnbehandeling is: ieder mens is uniek in persoonlijke pijnbeleving en dus ook in de aanpak van de pijn. Ook kan pijn soms niet door de fysiotherapeut alleen behandeld worden, maar zijn andere disciplines nodig om tot een adequate aanpak te komen. In de eerste plaats is daar natuurlijk de huisarts die goede pijnstilling kan voorschrijven. Maar ook de psycholoog (gedragsgeoriënteerde aanpak) of maatschappelijk werker, pijnpoli of oncoloog kunnen nodig zijn om tot een goede oplossing te komen.