Gelukkig Nieuwjaar

2016: een spannend jaar

 

1 januari 2016, nieuwjaarswensen overal, terugkijkend op een fantastische eindejaarsconference van Herman Finkers. Waar 3 miljoen mensen naar gekeken hebben en waardoor zelfs Youp van ’t Hek zich beter voelde. Ook een dag om even stil te staan bij het jaar dat achter ons ligt. En te denken aan de mensen die ons dit jaar ontvallen zijn. Prachtige mensen in de kracht van hun leven geveld door kanker. Gevochten hebben ze tot het niet meer ging, ieder op hun eigen manier. Ze laten familie en vrienden achter met dierbare herinneringen. Verdrietig, maar ook opgelucht dat het lijden voorbij is. Een dubbel gevoel.

Voor mij persoonlijk was 2015 een bijzonder jaar. In juni heb ik de beslissing genomen om belangrijke veranderingen door te voeren en een einde te maken aan een uitzichtloze situatie op zakelijk gebied. Dat resulteert in samenwerking met Dave Holtslag en verhuizing van de praktijk in 2016. Daardoor krijg ik de gelegenheid om me bezig te houden met die onderdelen van het vak waar ik werkelijk energie van krijg: neurologie en oncologie (en een uitstapje naar hart en vaten en duizeligheid). Terwijl de voortgang met betrekking tot de algemene fysiotherapie en manuele therapie gewaarborgd blijft door de ambities van Dave en zijn team. Verder hebben we op het Parkinson Congres een fantastische workshop gegeven over boksen voor mensen met Parkinson, als afsluiting van het project  dat we met het ParkinsonNet hebben gedaan in vervolg op het winnen van de Parkinson Innovation Award in 2014. Het was fantastisch om mee te maken hoe enthousiast collega’s reageerden op de mogelijkheden van boksen. Het project heeft verschillende producten opgeleverd, waaronder de beschrijving van het boksprogramma en een cursus voor fysiotherapeuten en bokstrainers.

De eerste helft van 2016 staat de uitbreiding van de diensten aan mensen met de ziekte van Parkinson op de voorgrond. In januari start ik samen met Edwin Barentsen in Ede de cursus Parkinson Houd Je Aandacht Erbij van de Parkinson vereniging (https://www.parkinson-vereniging.nl/). Daarna volgt een cursus Schrijven met Parkinson in maart of april.  In maart ga ik ook samen met Hans Louwerse van SportTeam Ede fysiotherapeuten en bokstrainers scholen om het boksprogramma Sparking Boxing (http://boksentegenparkinson.nl/) landelijk uit te rollen. Erg spannend, omdat het onzeker is hoeveel inschrijvingen we zullen krijgen en ook hoe het lesgeven aan de bokstrainers zal uitvallen. Gelukkig hebben we ondersteuning van de mensen van de Nederlandse Boksbond en van ParkinsonNet.

En dan breekt langzamerhand de tijd voor de verhuizing van de praktijk aan. Waar we precies heen gaan, is op dit moment nog niet duidelijk. Dat kan ook niet, omdat we tot 1 juli de huidige locatie gehuurd hebben. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het in het eerste kwartaal duidelijk wordt en zal dat dan vanaf deze plaats en via Facebook met jullie delen.

Wat mij persoonlijk erg bezighoudt zijn de veranderingen in de gezondheidszorg. Op een positieve manier. Ik bedoel dan de kansen die de technologische ontwikkelingen ons bieden om de zorg efficiënter in te richten en ook veiliger. En om de switch te kunnen maken naar preventieve interventies: voorkomen dat mensen ziek worden of dat onvermijdelijke aandoeningen leiden tot verlies aan zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Deze video laat zien wat er mogelijk is en wat er ontwikkeld is https://www.youtube.com/watch?v=sNda62ZLN9o. Wat betekent “exponentially faster, smaller, cheaper, better” voor de fysiotherapie? Hoe kunnen we bijvoorbeeld mensen op afstand coachen en begeleiden, welke apps en programma’s zijn daar geschikt voor? Hoe staan de zorgverzekeraars er in? En wat vinden jullie, onze klanten er van?

Zo zijn er genoeg uitdagingen om 2016 tot een prachtig jaar te maken!

Ga terug